Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στο νόμο για τα αυθαίρετα

Σημαντικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα, προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος του ΣτΕ, παρουσίασε χθες από τη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων προσθηκών και καλώντας τους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το υπό ψήφιση πλαίσιο. Οι διατάξεις του, πάντως συναντούν ευρεία αποδοχή, καθώς η Ν.Δ. τις αντιμετωπίζει θετικά, ενώ και ο ΛΑ.Ο.Σ δηλώνει σύμφωνος αν και επιμένει στην περαιτέρω μείωση των προστίμων. Με βάση τις αλλαγές:

Προϋπόθεση οποιασδήποτε μεταβίβασης από τη δημοσίευση του νόμου, είναι η υπεύθυνη δήλωση από ιδιοκτήτη και μηχανικό που θα βεβαιώνει ότι στο ακίνητο δεν έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές που αλλοιώνουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, ούτε και τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου.
Στη ρύθμιση θα υπαχθούν τα αυθαίρετα μέχρι την κατάθεση του ν/ς (28.7.11) και όχι όπως αρχικώς οριζόταν, μέχρι 28.4.10.
Θεσπίζεται ενιαίος χρόνος αναστολής των κυρώσεων που φτάνει τα 30 χρόνια για εντός ή εκτός σχεδίου αυθαίρετα.
Μέσα σε 20 χρόνια από την έναρξη του νέου νόμου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός από τους δήμους στους οποίους θα δηλώνονται τα αυθαίρετα. Όσα αυθαίρετα, εκτός σχεδίου, ακόμα και μετά 30 έτη δεν λαμβάνονται υπόψη του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού, τότε αυτά θα διατηρούνται αν ο ιδιοκτήτης τους έχει αποκτήσει όμορο οικόπεδο για τη συμπλήρωση αρτιότητας, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσει εκ νέου πρόστιμο.
Μπορούν να μεταβιβαστούν τα αυθαίρετα προ του 1955 και όσα έχουν εξαιρεθεί από κατεδάφιση ή έχουν νομιμοποιηθεί με προηγούμενες ρυθμίσεις.
Το πρόστιμο για τα αυθαίρετα που δεν είναι πρώτη κατοικία θα καθορίζεται ανάλογα με τις ισχύουσες τιμές ζώνης.
Ποσοστό έως 15% των προστίμων κατατίθεται στα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν επιβαρύνονται πρόσθετα για τις ασφαλιστικές εισφορές που θα επιβάρυναν την ανέγερση του αυθαιρέτου.
Η προθεσμία για την υποβολή μόνον αίτησης παράβολου και φύλλου υπολογισμού του προστίμου ορίζεται στους δύο μήνες. Ξεκινά από 1η Οκτωβρίου και τελειώνει 30 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό, οι πολίτες υποβάλλουν αίτηση, παράβολο και φύλλο υπολογισμού και τα υπόλοιπα στοιχεία εντός τεσσάρων μηνών από την υποβολή των προηγούμενων δικαιολογητικών, ώστε να υπάρχει αφενός καταγραφή των αυθαιρέτων και έσοδα και αφετέρου επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των φακέλων.
Μεταξύ των συντελεστών που ανακοίνωσε ο υπουργός, ορίζεται ότι:
Για αυθαίρετα με οικοδομική άδεια ο συντελεστής είναι 1,0 και χωρίς άδεια είναι 2,0.
Για αυθαίρετα εντός σχεδίου ή οικισμού, είναι 1,0, ενώ για εκτός σχεδίου είναι 1,7.
Εάν είναι κύρια και μοναδική κατοικία είναι 0,4, ενώ για κάθε άλλη κατοικία, ο συντελεστής ορίζεται 0,5 για τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1.000 ευρώ και 0,6 για τιμή ζώνης μεγαλύτερη. Για αυθαίρετα με βιομηχανική ή τουριστική χρήση είναι 0,6.
Εισάγεται κοινωνικός συντελεστής 0,5 για ΑΜΕΑ, παλαιότητας 0,2 για κατασκευές μέχρι 31.12.1983, ενώ για τις πισίνες είναι 0,5.
Παραδείγματα για πρώτη και δεύτερη κατοικία
Σύμφωνα με παραδείγματα που έδωσε ο υπουργός:
Για πρώτη κατοικία με οικοδομική άδεια, εντός σχεδίου και υπέρβαση δόμησης κάτω από 50% σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας, το πρόστιμο είναι 9.000 ευρώ, ενώ για κτίσματα χωρίς οικοδομική άδεια θα είναι διπλάσιο (18.000 ευρώ). Αντίστοιχα, για πρώτη κατοικία χωρίς άδεια και εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ και 100 τ.μ. αυθαιρεσίας το πρόστιμο είναι 20.400 ευρώ.
Για δεύτερη κατοικία με οικοδομική άδεια εκτός σχεδίου με υπέρβαση δόμησης άνω του 50%, τιμή ζώνης 700 ευρώ και έκταση αυθαιρεσίας 100 τ.μ., το πρόστιμο είναι 8.925 ευρώ, ενώ αντίστοιχα για κτίσματα χωρίς άδεια, είναι 17.850 ευρώ.

Πηγή:  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=111993198